Kuopion polkijoiden keskuudessa on vuosia tuskailtu lasten koulureittien heikkoa talvikunnossapitoa ja koulujen pyöräpysäköinnin puuttumista talvella. Missä määrin on kyse lähipiirin lasten huonosta tuurista ja missä määrin laajemmasta totuudesta? Otimme fillaria sarvista ja lähdimme ottamaan selvää.
Tarkastelun kohteena oli tällä kertaa koulujen pyöräpysäköinti. Kuopion polkijat kävi katsastamassa pohjoisen Kuopion koulujen pyöräpysäköintiä kahtena päivänä 11.1 ja 27.1.2021. Koulujen pihoilla käytiin kahtena eri päivänä, että tilanteesta syntyisi mahdollisimman todellinen kuva. On huomioitava, että kumpanakaan päivänä ei ollut ollut erityistä lumimyräkkää eli kelien puolesta kyse oli ”normaaleista” talvipäivistä.
Mitä koulujen ympäristöissä selvisi? Selvisi, että pääsääntöisesti koulujen pyöräpysäköinti on erittäin heikoissa kantimissa. Pyörätelineitä ei ole tai ne ovat hautautuneet lumeen. Yhdelläkään koululla ei ole polkupyörien runkolukitusmahdollisuutta. Yhdenkään koulun telineet eivät sovellu levyjarrullisille pyörille.
Alla kuvaraportti kouluittain.
Haapaniemen koulu (390 oppilasta)
Koululla ei ole varsinaista pyöräpysäköintiä. Pyörätelineitä on koulun seinänvarressa eri puolella koulua.
Hatsalan klassillinen koulu (700 oppilasta)
Koululla ei ole varsinaista pyöräpysäköintiä. Pyöräpaikat olivat pyörätien varressa lumen alla.
Kalevalan koulu (iso koulu, oppilasmäärä ei tiedossa)
Kalevalan koululla on oma pyöräpysäköintialue. Alue oli kuitenkin lumen peitossa.
Kettulan koulu (260 oppilasta)
Kettulan koulu on yksi harvoista kouluista, joissa on katettu pyöräpysäköinti. Tästä pisteet!
Klassillinen lukio (650 oppilasta)
Kuopion Klassillisella lukiolla on pyöräpysäköinnille oma tila. Osa alueesta on talvikunnossapidetty. Talvikunnossapidosta täysi kymppi!
Länsi-Puijon koulu (230 oppilasta)
Länsi-Puijon koulun uusi koulurakennus valmistui vuonna 2007. Koululla on pyöräpysäköinti, mutta alue oli lumen peitossa.
Puijonsarven koulu (460 oppilasta)
Puijonsarven koulun uusi koulurakennus valmistui vuonna 2011. Koulun oppilaiden pyöräpysäköinti oli lumen peitossa.
Rajalan alakoulu (390 oppilasta)
Koulun pyöräpysäköinti oli lumen peitossa.
Fiksusti kouluun
Kuopiossa oli 2018-19 oma Fiksusti kouluun -hanke. Hankkeen tavoitteena oli
– lisätä fiksun liikkumisen eli kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen ja kimppakyytien määrää koulumatkoilla ja koulupäivän aikana,
– vähentää autoilla tehtävää saattoliikennettä edistämällä fiksua liikkumista sekä
– etsiä yhdessä ratkaisuja, jotka purkavat liikkumisen esteitä.
Osa Kuopion polkijoiden aktiiveista oli mukana hankkeen toiminnassa. Pidimme koulujen toimintapäivissä Pyöräilypohtimoita, joissa lapset ja nuoret saivat itse pohtia pyöräilyä eri kanteilta.
Kuopio on tällä hetkellä yksi Fiksusti kouluun -ohjelman pilottikunnista. Ohjelman puitteissa Haapaniemen alakoulussa ja Jynkänlahden yläkoulussa on tehty ja tehdään olosuhdekartoituksia ja koulumatkojen kulkutapakyselyitä.
Selvityksiä on tehty. Tietoa on paljon. Nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin. Tehdään aktiivisista koulumatkoista arkipäivää. Houkutellaan ja kannustetaan lapsia pyöräilemään. Tehdään olosuhteista sellaiset, että pyöräily talvella on mahdollista.