Lasten arkiliikunta vaatii näin koronakeväänä enemmän viitseliäisyyttä kuin tavallisesti. Ulkoiluun liittyy myös hankalia ja hämmentäviä kysymyksiä. Saako puistoon mennä? Saako kaverin kanssa leikkiä? Unohtuuko turvaväli? Myös meidän aikuisten tulee ulkoilla ja liikkua tarpeeksi. Tarve korostuu, jos korona-arki vaatii veroja tai jos etätyöergonomia on lujilla.
Tsa-daa, ratkaisu on löytynyt! Pyöräily on mitä parhainta liikuntaa ja ulkoilua lapsille ja perheille. Pyöräillessä säilyy turvaväli. Pyöräillen pääsee kotikulmia pidemmälle. Yhdessä pyöräily on mukavaa ja samalla kukin saa tilaa myös omille ajatuksilleen.
Huomenna tiistaina 14.4. käynnistyy koronakevättä varten varta vasten pystytetty valtakunnallinen Koulujen Kilometrikisa. Suurin osa lapsista ja nuorista käy etäkoulua ja etäkoulussa ei luonnollisesti ole koulumatkaliikuntaa. Pyöräilykuntien verkosto kertookin, että Koulujen Kilometrikisa on oiva keino etäyhteyksienkin päästä kannustaa oppilaita omatoimiseen liikuntaan ja ylläpitää luokan yhteishenkeä. Kilometrikisan järjestää Pyöräilykuntien verkosto yhteistyössä Fiksusti kouluun -ohjelman kumppaneidensa LIKES-tutkimuskeskuksen ja Motivan kanssa.
Ainakin kuusi koululuokkaa Kuopiosta on tähän päivään mennessä ilmoittautunut mukaan kisaan. Hienoa!
Vielä viimeisimpänä: Kuopion Fiksusti kouluun -hankkeen 2018-19 Pyöräilypohtimoissa nousi esille huolestuttavia asioita liittyen lasten pyöriin. Välillä lapset kertoivat, että oma pyörä on liian pieni tai rikki tai että se on vaikeasti saatavilla (hyvässä tallessa vaikkapa parvekkeella tai raskaiden ovien takana kellarissa). Meidän aikuisten vastuulla on huolehtia siitä, että lasten pyörät ovat kunnossa, turvallisia, oikeankokoisia, mukavia polkea – ja arjessa saatavilla.
Kisassa tai ei, pidetään pyörät pyörimässä!
Tsekkaa myös:
– Linkkejä ja vinkkejä lasten pyöräilyyn liittyen Kuopion polkijat ry:n Lasten pyöräily -sivulla
– Kuopion polkijoiden laatima 5 km lenkki Niiralassa ja Huuhanmäen ympäri, Viikonlopun fillarointi: Niirala