Kategoriat
Lasten ja perheiden pyöräily

Perhepyöriä ja pyöräileviä perheitä

Tumma taivas siirtyi Brahenpuiston päältä ja aurinko pilkisteli pilvien takaa, kun pitkäperäpyörä, laatikkopyörä ja pyöräperävaunu yksi toisensa jälkeen ilmestyi puiston kulmalle Kuopion Perhepyöräilytapahtumaan 25.5.2021.

Tapahtuman ideana oli tarjota mahdollisuus tutustua erilaisiin perhepyöriin ja kysellä pyöräileviltä perheiltä heidän kokemuksiaan. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Kuopion polkijat ry, Ilmasto-olkkari ja Kuopion Perheentalo.

Perheitä puhuttivat mm. pyörien hankintaan ja tilaamiseen liittyvät kysymykset, pyörien hintataso, tekniset ominaisuudet, sähköavustuksen toiminta, säilytys ja lukitseminen sekä mahdollisuus löytää käytetty pyörä.

Näitäkin enemmän kuitenkin puhuttivat vapaus ja onni, jonka perhepyörä tuo. Koeajon jälkeen eräs vanhempi huokaili: ”Ihanaa! Tätäkö on elämä! Vapautta!” Perhepyörä tosiaan tuo vapautta aikatauluihin. Pyöräily tuo rentoutta, ketteryyttä ja helppoutta perhe-elämään. Sähköavustus helpottaa liikkumista. Paikalla olleilla perheille pyöräily oli elämäntapa, mutta kuitenkin ihan tavallista arkiliikkumista paikasta toiseen.

Ylen toimittaja kysyi pyörien hinnoista. On totta, että arvokas pyörä on aina harkinnan paikka. Satsaus pyöräilyyn voi kuitenkin vähentää muita perheen kustannuksia ja tuoda säästöä pidemmän päälle. Perhepyörä voi hyvinkin korvata auton. Perhepyöriä liikkuu yhä enemmän myös käytettyinä. Pyöräperävaunun voi löytää jo kohtuuhintaan. Myös isomman lapsen junior-istuin on yksi vaihtoehto vankkarakenteiseen pyörään.

Jos huomioi vain hankintakulut, unohtuvat todelliset käyttökustannukset. Ne ovat tavarapyörän osalta korkeintaan parin sadan euron tienoilla vuodessa. Rahaa kuluu osien vaihtamiseen ja huollossa käyttämiseen. Viiden vuoden jaksolla perhepyörän käyttö ja ylläpito maksavat todennäköisesti reippaasti alle sen, mitä pyörä maksoi uutena. Lisäksi hyvin ylläpidetty tavarapyörä säilyttää myös korkean jälleenmyyntiarvon.

Pyöräilevä perhe

Sähköavusteisella pyörällä ajamista voi Kuopiossa kokeilla Vilkku-fillarien kautta. Toinen täysin maksuton vaihtoehto on kaupungin pitkäperäpyörän lainaaminen. Tätä sähköavusteista taakkapyörää saa lainaan panttia vastaan 1 – 3 vuorokaudeksi. Tutustu kaupungin Taakkapyörälainaamoon.

Tavarapyörä, taakkapyörä, kuljetuspyörä, kuormapyörä, laatikkopyörä, kottipyörä, pitkäperäpyörä, pitkäpyörä, perävaunu, peräkärry, peräpyörä… näitä lisää Kuopioon!

Lisätietoja:
Pyöräilevä perhe -sivusto (Pyöräilykuntien verkosto)
Kuopion polkijat – Lasten pyöräily
Perhepyöräily Facebook-ryhmä

Kuvan lähde: Pieni perhepyöräily -opas, Pyöräliitto

Kuopion Perhepyöräilytapahtuman 2021 fillareita ja perheiden ratkaisuja

Kaupungin Taakkapyörälainaamon pitkäperäpyörä (merkki: Kona)
Pitkäperäpyörä (merkki: Tern)
Perheläskipyörä (merkki: Urban Drivestyle, UNI MK)
Pitkäperäpyörä ja peräkärry (pyörän merkki: Riese&Müller)
Kaksipyöräinen, kuomullinen tavarapyörä (merkki: Urban Arrow)
Kaksipyöräinen tavarapyörä kuljetushytillä (merkki: Bullitt)
Kaksipyöräinen tavarapyörä (merkki: Bullitt)
Perävaunu (merkki: Thule)
Peräpyörä (merkki: Trek)
Peräkärryssä kulkee esimerkiksi ruokaostokset (peräkärryn merkki: Biltema)
Junior-istuin noin 5-10 -vuotiaalle (merkki: Qibbel, muita merkkejä Yepp ja Bobike)

Vuoden 2018 Kuopion Perhepyöräilytapahtuman fillareita

Pitkäperäpyörä (merkki: Work Cycles, malli Fr8)
Kolmipyöräinen laatikkopyörä (merkki: Babboe)
Kolmipyöräinen laatikkopyörä muuttoapuna, sadesuojalla ja ilman (merkki: Christiania Bikes)
Kolmipyöräinen laatikkopyörä